Väder

Här i Sverige kollar man alltid vädret, innan man ska göra nåt på sommarn. En kräftskiva, konsert eller grillkväll kan lätt bli förstörd av regn och 12 graders värme. Detta har genom generationer gjort svenskarna till ett folk som har koll på vädret, och som vet att passa på när det bjuds på solsken.

På Mallorca finns inte samma problem, det går att lita på värmen på ett annat sätt. Jag vande mej faktiskt vid att helt tänka bort väderfrågan under vår fem inledande veckor därnere. Det var sol varenda dag, helt enkelt. Och var det inte sol, så var det svalt och skönt, något som tacksamt mottogs som just svalka.

För svenskarna är väderfrågan så laddad, att den faktiskt kan förstöra ett helt år för nån stackare som fick regn på semestern. Man hämtar sej liksom aldrig, inte förrän man får ledigt nästa år. Batterierna fortsätter vara urladdade hela vintern, och både kropp och själ går på sparlåga. Kanske är det därför vi är så tråkigt bra på skilsmässor, självmord, depressioner, utbrändhet och kaffedrickande i det här landet.
Jag tror inte det är mörkret i sej som ger allt det där eländet, utan bristen på värme under sommaren. Inte undra på att vi gav oss i väg på charter till Mallorca så tidigt som 1955, då gick det första flyget dit från Sverige. Resan tog tio timmar, inklusive fyra mellanlandningar. Men vad gör man inte för att få värma upp sej lite.

Vädret har varit utsökt bra i tio dar nu, här i Sverige. De enda som klagar, är de som precis börjat jobba igen. Av gammal arbetartradition ska man ju ha semester i juli, för det är ju så mörkt i augusti. Det där har jag aldrig förstått. Alla ni som har möjlighet att välja när ni ska vara lediga, här kommer ett tips: Det är varmt i augusti. Varmt i vattnet, varmt i luften och mindre folk överallt. Och varmt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0