Spanien? Öh?

Vi fick tips om en bok av en vän när vi flyttade hit. Det var en bok om Spanien, landets kulturella och politiska historia fram till nutid. Bra, tyckte vi, som i princip bara visste nåt luddigt om inkvisitionen, Guernica och nån gång hade hört namnet Franco.
Boken blev liggande i bokhyllan. Ingen av oss tog tag i den, vi hade liksom nog att tänka på när vi kom hit ändå. Tills häromdan, när vi började fundera över Spaniens inblandning i andra världskriget. Frågan kom upp när vi diskuterade varför spanjorerna tycker illa om tyskar. Varför man i norra Europa har haft svårt att tvätta bort tyskarnas illdåd från näthinnorna, är lättare att förstå. Men spanjorerna?

Under spanska inbördeskriget, fick Franco stöd av naziregimen och det fascistiska Italien. På det viset stärkte han också sin makt och när andra världskriget pågick var Spanien en militärdiktatur. Som tack för hjälpen ville Hitler ha fri lejd genom Spanien för att nå Gibraltar och ge sej på britterna där. Franco vägrade, även om han tidigare hade förhandlat med Hitler om att gå med på tyska sidan i kriget för att bli kvitt skulden till Tyskland från inbördeskriget.
Dock deltog spanska soldater i kriget. Tyskarna tränade soldater som deltog på axelmakternas sida. Samtidigt anslöt sej de spanjorer som fått ge sej i inbördeskriget, till de allierade.

Vet inte om detta egentligen ger några svar kring spanjorernas inställning till tyskarna. Trots allt har de massor av tyskar boende i sitt land. Tyskarna äger nästan mer mark i Spanien, än vad spanjorerna själva gör. Antagligen har tyska pengar byggt upp en hel del av det här landet efter diktaturens fall på 70-talet.

Nej, visst krävs det mycket mer än att läsa en bok för att förstå ett land och dess folk. Och i Spaniens fall är det så många olika folk, ett lapptäcke av kulturer och språk och stolta traditioner. Frågorna kring allt detta kvarstår. Den största frågan är kanske; finns det över huvud taget nåt som heter spanskt, spanjorer, spanska och Spanien?

Kommentarer
Postat av: Brossan

puh....Jag läser själv om spanska inbördeskriget nu. Nåt mer ihoparört får man ju leta efter. Det fanns ju nästan fler juntor, partier, motståndsrörelser och kyrkliga syföreningar än det fanns spanjorer, så lycka till med folklivsforskningen;-)

2008-10-27 @ 08:11:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0